Artikel, Voeding, Weetje

Kat en kattenkruid


Kattenkruid is niet alleen voor katten. Dit is een plant die eigenlijk verwant is aan de muntfamilie en oorspronkelijk werd geteeld in Nepete, Italië, waar het zijn wetenschappelijke naam kreeg (Nepeta cataria). Mensen hebben geen idee wat katten zo leuk vinden aan kattenkruid omdat ze zich totaal niet bewust zijn van de geur. Een kattenkruid voor een kat is een bedwelmende stof en kan hen beïnvloeden, net als het hebben van talloze martini’s.

Meestal snuffelden katten kattenkruid, gaven ze een lik en soms kauwden ze op de bladeren. Hun reacties op kattenkruid kunnen gek zijn, totaal onbewust en wild, en maar weinig mensen konden begrijpen waarom een ​​kat “high” lijkt te worden door gewoon dicht bij de plant te komen. Het is absoluut stimulerend en heeft een geur die katten aantrekt. Mensen missen de olfactorische (en mogelijk orale) receptoren voor nepetalacton, het actieve ingrediënt voor het produceren van feline freaks.

Katten detecteren een unieke geur op kattenbladeren, wat mensen niet kunnen. Ze houden ervan om rond kattenkruid te spelen en het over hun vacht te krijgen. Een kat kan rollen, wiebelen, spinnen, springen of zelfs in paniek raken als ze worden blootgesteld aan kattenkruid. Soms kunnen ze erg agressief worden voor andere huisdieren. Ze genieten er soms van door aan het kattenkruid te knabbelen. Gelukkig duurt deze “trip” maar een paar minuten, maar de effecten blijven meestal een paar uur en dan is de kat weer normaal. Katten die ouder zijn, zijn minder kwetsbaar of vertonen zelfs minder interesse in het hebben van zo’n kattenervaring. Kleine kittens lijken er een lage tolerantie voor te hebben en tonen helemaal geen interesse.

Het is direct verkrijgbaar in elke dierenwinkel en wordt meestal verkocht als gedroogde bladeren of etherische olie. Zelfs een kleine druppel olie kan de reactie activeren. Er zijn ook speelgoed met een kattenkruid geur dat je kunt kopen. Na verloop van tijd neemt de sterkte en werking van de geur af, dus als je wilt dat je kat het de hele tijd ervaart met hetzelfde enthousiasme of plezier, moet je nieuw speelgoed kopen om het oude speelgoed te vervangen dat is gevuld met kattenkruid.

Hoewel kattenkruid vergelijkbaar is en gerelateerd aan kruiden zoals oregano, groene munt of basilicum, lijken deze planten niet hetzelfde effect op katten te creëren. Er is waargenomen dat kattenkruid sterke afrodisiaca bevat die een kat totaal verliefd kunnen maken op andere katten van het andere geslacht.

De vraag is, kunnen katten verslaafd raken aan kattenkruiden? Ze zijn niet echt verslavend, zoals sommige medicijnen kunnen zijn. Het is als een traktatie die je je katten als beloning kunt geven. Wat is af en toe een kattenkruid-knabbel waarmee je je kat een paar uur gelukkig en actief kunt maken?

Als je veel katten in huis hebt, moet je elke kat zijn eigen stapel kattenkruid geven zodat ze ten volle van de ervaring kunnen genieten en niet met elkaar hoeven te concurreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *