Artikel, Medisch, Rassen

Verzorging en gezondheid van de Heilige Birmaan


De juiste verzorging

De vacht van de Birmaan wordt niet dof en ze verharen nauwelijks, waardoor ze minder rigoureuze verzorgingseisen hebben dan de Perzen. Regelmatig wassen en kammen kan de vacht en huid glanzend en gezond houden. In de lente gaan ze in de rui, om hun wintervacht te verliezen. Het is belangrijk om in deze periode meer verharing te verwachten. Net als bij andere rassen, moeten de tanden regelmatig gepoetst worden en is professionele mondreiniging nodig. Ook is het belangrijk om de nagels te knippen en de ogen en oren te wassen.

Dit ras is kieskeurig met de hygiëne van de kattenbak, dus de kattenbak moet goed en regelmatig schoongemaakt worden, anders kan de Birmaan de kattenbak afstaan en niet meer willen gebruiken. Wanneer katten weigeren hun kattenbak te gebruiken, kunnen ze de gewoonte ontwikkelen om hun behoefte te doen op ongepaste plaatsen of ze kunnen problemen krijgen met de urinewegen. Birmanen kunnen zich aanpassen aan zowel het binnen- als buitenleven, maar het is het beste om ze binnen te houden. Dit beschermt hen tegen verwondingen, in contact komen met ziekte veroorzakende organismen, verdwaalt raken of gestolen worden.

Gezondheid van de Birmaan

De Birmaan heeft een levensduur van 12-16 jaar. Af en toe kunnen er genetische aandoeningen voorkomen. Aangeboren hypotrichosis is een aandoening waarbij kittens kaal of met weinig haar en een onderontwikkelde thymus (zwezerik) worden geboren, waardoor ze op zeer jonge leeftijd immunologisch verzwakt en vatbaar zijn voor verschillende infecties. Enkele Birmanen kunnen geboren worden met een hoornvlies ‘dermoid’ waarbij er haar en huid zit op het hoornvlies of de heldere voorkant van het oog. Dit kan chirurgisch worden gecorrigeerd.

Spongiforme degeneratie is een stoornis van het zenuwstelsel en geeft als gevolg progressieve zwakte en slechte coördinatie van beweging. Idiopathisch trillen en schudden van de kat kan zich plotseling ontwikkelen bij kittens van 10 dagen tot 12 weken oud. Buiten deze zeldzame genetische aandoeningen, zijn Birmanen over het algemeen een gezond ras en kunnen ze jarenlang trouw gezelschap bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *