Artikel, Rassen

Heilige Birmaan


Als je het leuk vindt om een donzige kleine god of godin te hebben, met betoverende blauwe ogen, die je overal in huis volgen, dan is de Birmaan de kat voor jou! Dit ras heeft een adembenemende schoonheid en staat bekend als de Heilige Kat van Birma, waar het ooit als goddelijk werd vereerd.

Oorsprong van de Heilige Birmaan

De oorsprong van de Birmaan is om zo te zeggen “legendarisch”. Het verhaal gaat dat een hogepriester van een boeddhistische tempel in Birma werd vermoord en er vervolgens een witte kat op het lichaam van de priester sprong. De kat heeft nooit de zijde van de priester verlaten, terwijl hij lag te sterven.

De witte vacht van de kat veranderde in goud door het licht dat af straalt van de godin van de tempel. Terwijl de kat naar de godin keek, weerspiegelden de ogen van de kat de saffierkleur van de ogen van de godin en veranderden ze van geel in blauw. De poten en de staart van de kat kregen de bruine tint van de Birmaanse grond. De poten van de kat die op het lichaam van de priester rustten, bleven wit als een symbool van zuiverheid.

De Birmaan is hoogstwaarschijnlijk een ras die afstamt van natuurlijke paring tussen de Siamees, Angora en de Perzen in Zuidoost-Azië. De eerste geregistreerde fokkerij van Birmanen was rond 1919 in Frankrijk toen een zwanger vrouwtje in het land aankwam. In 1925 werd het Birmaan-ras officieel erkend in Frankrijk als de “Sacre de Birmanie”. In 1959 werd het ras geïmporteerd in de Verenigde Staten en door de “Cat Fancier’s Association” (CFA) erkend in 1967.

Fysieke eigenschappen

De Birmaan behoort tot de groep van halflang-harige katten. De vacht is mooi dik over de rug en flanken. Het is zijdezacht met weinig of geen onder vacht, daarom heeft de Birmaan geen problemen met dofheid, zoals de Perzische kat. Het haar op de snuit is kort, en wordt dikker naar de wangen toe. De Birmaan heeft een dikke vacht in de nek en de vacht op de buik is golvend/licht gekruld. Ook heeft hij een dikke wollige staart.

Alle Birmanen zijn colorpoint, dit betekent dat het haar op het lichaam bleek/crèmekleurig is, terwijl het gezicht, de oren, benen en staart (deze gebieden gezamenlijk de punten genoemd) een donkerdere tint hebben.

Birmanen hebben een uniek kenmerk waarbij elke pootje afloopt in symmetrische witte “handschoenen”. Het wit op de voorpoten loopt af met een regelmatige lijn en komt niet voorbij de kruising van de poot en het been. Het wit op de achterpoten loopt toe langs de achterkant van het been tot net onder het spronggewricht en worden “veters” genoemd, wat contrasteert met de hoofdkleur van het been. Alle Birmaanse kittens worden geboren met een heel witte vacht en hun kleurpunten ontwikkelen zich pas na enkele maanden.

De colorpoints hebben of een effen kleur, of een patroon als een lynx. Effen betekent dat de donkere kleur op de punten overal dezelfde tint heeft. Het lynxpatroon heeft een duidelijke “M” op het voorhoofd, lichte lijnen rond de ogen die op een bril lijkt, gevlekte snorhaar kussens, effen oren en patronen op de benen en de staart.

 

  • De Seal point katten hebben donkere bruine punten
  • De Blue points hebben grijsblauwe punten
  • De Lilac point katten hebben parelgrijze punten
  • De chocolate points hebben kastanjebruine punten
  • De red points hebben oranje punten
  • Birmaanse katten komen ook voor met een vachtkleur als de schildpad.

De kop van de Birmaan is breed en rond met grote oren. Het gezicht is puntig met een lange, rechte Romeinse neus, brede wangen, een sterke bek en dikke snorharen. De expressieve ogen zijn vorstelijk blauw, bijna rond van vorm en met een lichte inslag.

De Birmaan heeft een groot lichaam, zoals de Perzen, maar zijn wel langer. Ze hebben een goed geproportioneerd postuur. Een volwassen Birmaan kan tussen de 6 en 12 kilo wegen. De poten zijn net zo dik als die van de Perzische kat, maar langer en de poten zijn korter.

Het karakter

De Heilige Birmaan is een sociale kat. Als mensen zouden reageren op het miauwen, kan de Birmaan spraakzaam zijn, maar met een zachtere stem en minder luidruchtig dan de Siamees. De Birmaan is intelligent en kan worden getraind om wat trucjes te doen en enkele commando’s te gehoorzamen.

Dit ras is nieuwsgierig van aard en zal zijn mensen door het hele huis volgen om te observeren of deel te nemen aan wat de mens aan het doen is. Ze geven er de voorkeur aan om op de lage grond te blijven, dus het is niet waarschijnlijk dat ze op de meubels staan of aan de gordijnen hangen. Ze zijn makkelijk van aard, maar door hun nieuwsgierigheid kunnen ze soms in de problemen komen, dus mensen die met een Birmaan wonen, zouden voortdurend hun kat in de gaten moeten houden.

Deze raskat is zachtaardig, aanhankelijk en loyaal aan zijn baasje en familie. Ze zijn goed met kinderen, ze houden ervan om vastgehouden te worden en kunnen zelfs geduldig genoeg zijn om verkleedspelletjes met de kinderen te spelen. Ze kunnen speels zijn, maar geven vaak de voorkeur aan rust. Ze kunnen zich goed aanpassen aan alleen zijn, zolang ze maar niet voor langere tijd alleen gelaten worden. Ze zijn echter ook huisdiervriendelijk, dus kunnen goed omgaan en vreedzaam leven met andere katten of honden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *